Ook dit jaar was er weer een A4 Diorama wedstrijd en ik nam de uitdaging aan om mee te doen.
Elk jaar weer probeer ik weer iets nieuws uit wat ik nog niet eerder heb gebouwd en dit keer had ik het idee een laser cut kit te bouwen.
Als je denkt Laser cut dan denk je meteen aan Markenburg.nl en op de website was mijn ook al snel gevallen op een industrieel ogende kit uit het thema Wolfshoek, Het bemalingsgebouw Dongenstroom.
Een uitdaging omdat het gebouw groter is dan de oppervlakte van een A4tje..
Om een beetje gevoel te krijgen met het materiaal ben ik begonnen met twee kleine kitjes, uit het thema de bouwplaats, waaronder de 10m3 container.
De kit is overzichtelijk en met de handleiding, die je zo kan downloaden op de website Markenburg.nl, een mooie kit. Om te beginnen heb ik een nieuw mesje gepakt en heb ik de onderdelen voorzichtig los gesneden uit het vel karton.
De kit is al op kleur en al snel zat de bak in elkaar. Daarop volgden vlot de losse delen.
Ik had in een mum van tijd de smaak te pakken dus ook het kitje van de Bouwkeet zat zo in elkaar! ...En wel zo snel dat ik vergeten ben er foto’s van te maken.
Ik had het idee om het gebouw een interieur te geven dus had ik ook een setje besteld uit het thema Interieurs en wel de Pallet rekken.
Dit kitje is ook weer erg overzichtelijk en bestaat uit drie basis onderdelen die ik kleur worden geleverd.
Na alles voorzichtig te hebben uitgesneden het grijze kruis deel op de blauwe staander gelijmd en daar weer op een blauwe staander.
Er ontstaat nu 1 staander met mooi afstekend kruiswerk. De oranje planken worden er tussen gelijmd en zo ontstaat er een mooi rek.
De firma Faller heeft een setje europallets in zijn assortiment die heel goed samen gaan met het pallet rek. Nu alle kleine setjes zijn gebouwd heb ik genoeg zelf vertrouwen om aan het gebouw te gaan beginnen.
Het bemalingsgebouw is een mooie uitdagende kit en bestaat uit een heel pak gekleurde bladen en met behulp van de handleiding is snel het juiste onderdeel gevonden.
We beginnen met het skelet. Dit bestaat uit grijs karton en dit karton is dikker van materiaal als het gekleurde karton. Dit resulteert in een stevige basis voor het gebouw. Hier begon dan ook direct de uitdaging.
Ik wilde het gebouw plaatsen op een A4 Diorama en dat betekende dat ik het skelet moest aanpassen, dus door de helft en een stuk korter.
Dit had grote gevolgen voor de verder bouw van de kit omdat daarna alles moest worden aangepast. Spanten die korter moesten en daardoor de stabiliteit miste en alle berekeningen die ik moest doen om de overige delen van de kit passend te krijgen.
Met het aanbrengen van de muurdelen kwam er direct kleur en leven in het gebouw. En doordat de muren worden opgebouwd uit meerdere lagen ook diepte en reliëf.
De details zijn overigens zo mooi en scherp dat komt het gebouw en daarmee de kit alleen maar ten goede. Het was voor mij de eerste keer dat ik een dergelijke kit in elkaar zetten en het is makkelijker dan je denkt.
Dat neemt niet weg dat je heel secuur moet werken. Zo bestaan de vensterbanken rondom het gebouw uit twee op elkaar gelijmde stukjes en dat moet heel precies want anders past het niet meer.
Ook is het karton niet vergeving gezind als je een foutje maakt want vast is ook echt vast. Beter twee keer meten en passen en dan lijmen.
Maar als je dan de muur, kozijn en deuren op zijn plek hebt zitten is het wel een plaatje om te zien. (foto 14 en foto 15).
Zoals eerder aangegeven wilde ik een interieur en uit de rommel doos een werkplaats setje op een stukje karton geplakt dat precies op maat is van het gebouw.
Op deze manier kon ik alle interieur delen makkelijk plaatsen en het als een geheel in het gebouw plaatsen. Dit betekende wel dat ik de overhead deur open wilde laten staan.
Dit heb ik gedaan door de onderkant van de deur boven in het kozijn te lijmen en de overige delen op de snij mat aan elkaar te lijmen.
De losse deur twee grijze steun stroken gegeven en het geheel van de deur naar plafond gelijmd.
Aangezien het A4 Diorama op de stand van het Diorama Collectief voor een witte achtergrond wordt geplaatst heb ik er voor gekozen het gebouw aan de achter kant open te laten zodat er voldoende licht naar binnen kon vallen en ik geen licht in het gebouw hoefde aan te brengen.
Om het diorama wat aan te kleden verschillende opstellingen geprobeerd op het voorterrein. Net zo lang tot ik iets vond waarvan ik dacht dat het er goed uit zag.
Het A4 Diorama heeft twee dagen op de stand gestaan van het Diorama Collectief tijdens de A4 Diorama wedstrijd en trok veel bekijks.
Helaas viel het echter niet in de prijzen maar de grootste prijs is toch het plezier die je hebt tijdens het bouwen.