Op mijn modulebaan "de Langstraat" zijn alle Markenburg bouwwerken ingevoegd. Dit lijkt een lastige klus maar is eigenlijk heel eenvoudig.
Ik had van alles geprobeerd maar het resultaat was telkens niet goed genoeg. Met krijtpoeder werden niet alleen de voegen wit maar ook de stenen.
Het karton mag ook niet echt nat worden dus voegenpasta van Anita Decor, wat je normaal op plastic slatercard aanbrengt, is in de basis niet echt geschikt.
Ik had dit echter al gekocht en had na wat proberen het potje per ongeluk open laten staan. De volgende dag was de bovenste laag ingedroogd. Dat bracht me op ideeën.
Als je het op de vinger doet mag het niet meer nat aanvoelen. Het mag echter ook niet compleet uitgedroogd (hard) zijn. Het is dus erg belangrijk dat het precies de juiste hardheid heeft. Als je de reeds ingedroogde pasta uitsmeert en je maakt vlekken dan is het te nat. Beter dus iets te uitgedroogd en opnieuw proberen dan dat je het karton te nat maakt. Ik kijk of de pasta er droog uitziet, maar nog wel ietsje klef aanvoeld. Dan is het precies goed om te gebruiken.
Pak uit het bouwpakket de kartonplaat met stenen gevels en maak de geveldelen NIET los. Als ze nog vast zitten is het invoegen makkelijker en voorkom je dat er vouwen in het karton ontstaan als je per ongeluk iets te hard met je vinger drukt.
Breng een beetje bijna ingedroogde voegenpasta aan op je vinger en breng dit in een snelle beweging diagonaal op het steenverband aan.
Dan met een draaiende beweging met de vinger, de voegen bewerken. Duwen is niet nodig zachtjes inwrijven is voldoende. Niet te lang op 1 plek blijven hangen om te voorkomen dat het zwarte stof in de voegen zich vermengt met de witte voegenpasta.
De voegenpasta ook direct snel uitsmeren over de plaat en geen stukjes op de steenplaat laten liggen. Ook dit zou zich, na verloop van een paar minuten, gaan hechten aan het mestelwerk. In het begin zal het resultaat niet meteen egaal zijn. Maakt niet uit. Laten drogen en na een half uur weer even het stukje karton bewerken op eenzelfde methode als bovenstaand op de plekken die nabewerking nodig hebben.
Als de muur is ingevoegd en wordt losgesneden uit het frame, loop dan altijd nog de randen na bij kozijnen. Soms hecht zich hier wat voegenpasta aan maar dat laat zich zeer eenvoudig verwijderen door hier met je vinger overheen te gaan.
In de hoeken van de kozijnranden kan je eenvoudig heel zachtjes met een klein stukje restkarton het overtollig materiaal weghalen, indien aanwezig.
Tot slot verdient het aanbeveling om met een klein object te starten, zoals bijvoorbeeld een schuurtje of een schuttingmuur. Je moet er even gevoel voor krijgen en zodra je het onder de knie hebt is resultaat gegarandeerd en kan je met vertrouwen in de toekomst grotere bouwwerken gaan beet pakken.
Links, een stukje "naturel" metselwerk
TIP 1. Was en droog wel regelmatig je handen, want de gevels geven een beetje zwart stof af van de laser bij het invoegen. Je ziet dit aan je vingertoppen die dan ook zwartgrijs worden.
TIP 2. Goed om te weten is dat eventueel spuit/verfwerk aan de gevel naderhand moet worden gedaan. Zo heb ik de speklagen (dat zijn anders gekleurde banen metselwerk in de metselgevels) naderhand met een kwastje grijs gemaakt. Ik heb daarbij niets afgeplakt en dus ook niet met de airbrush gewerkt, omdat ik bang was om stenen met het plakband los te trekken. Ik heb simpelweg een penseel gebruikt met dunne punt en daarmee grijze verf, van Dolphin/Stilleven op waterbasis, aangebracht. Deze verf is zeer geschikt voor het karton en droogt snel in. Bijgaand wat voorbeelden van het eindresultaat met deze voegenpasta en het spuiten/verven van geveldelen.
TIP 3. De voegpasta is ongeveer 3 tot 5 minuten op de juiste droogte om mooi in de voegen te wijven. Na een paar minuten op het karton wordt de voegpasta te droog en veeg je het zo van het karton af. Laat je het dan op het karton liggen koekt het een beetje vast aan het karton.
TIP 4. Werk schoon. Je mag best wat meer of minder poeder per keer gebruiken en daarmee je eigen effect aan de muren geven. Je kan ook langer en korter inwrijven waarmee de kleur vaak iets donkerder of lichter uit kan vallen. Maar als de gevel af is, maak je snijmat schoon en zorg ook dat de achterkanten van de gevels schoon zijn. Anders kunnen poederrestjes op de achterkant van de gevel zorgen dat deze minder mooi vastplakt aan het skelet.
TIP 5. In N schaal heb ik getest dat de zelfde voegmethode ook goed werkt. Alleen omdat de steentjes dan kleiner zijn kan het effect op een grotere afstand er wel iets grijzer uit komen te zien dan in H0. Van dichtbij ziet het voegwerk er ook in N schaal heel goed uit.
TIP 6. Alle gebouwen die ik gevoegd heb hebben roodbruine metselstenen. Natuurlijk werkt het voegen ook op metselmuren met een andere kleur. Maar hoe het er dan komt uit te zien is een goede vraag. Een stukje testen tot je zelf een mooi resultaat bereikt hebt en dan een paar nieuwe onderdelen bestellen kan best. De voegpasta is er maar in 1 kleur zover ik weet.
Notitie van Markenburg:
Het voegen van de gevels is uiteraard niet noodzakelijk om de gebouwen succesvol in elkaar te kunnen zetten, al kan het afhankelijk van persoonlijke smaak wel een welkome aanvulling vormen op het uiterlijk van het gebouw.
Zeker voor "beginnende voegers" is het goed om te weten dat, mocht het nodig zijn, reserveonderdelen of aanvullende onderdelen altijd bij te bestellen zijn.
Rechts in beeld, stationsgebouw Drunen Wolfshoek, waarbij kozijndelen voorafgaand aan het opbouwen geel gespoten zijn. De metselstenen zijn ingevoegd met Anita decor voegenpasta. Grijze speklagen zijn aangebracht met een penseel en Dolphin waterverf. Let ook op het dak….deze is rij voor rij aangebracht en bestaat dus niet uit één enkel plaatdeel. Markenburg heeft een aantal gebouwen op de website beschikbaaar met een extra reliefdak optie, in schaal 1:87. Dit dak is daarvan een voorbeeld.
De loodslab (zilvertape) is al aangebracht, regenpijpen moeten nog gemaakt worden. Ik gebruik daarvoor graag bloemistendraad.
De stappen in chronologische volgorde zien er als volgt uit:
- Voeg de platen met metselwerk zoals in dit artikel beschreven.
- Spuit met een airbrush de onderdelen die een kleurwijziging gebruiken kunnen. De dakranden worden normaalgesproken in creme wit geleverd, maar ik vind oud geel nog beter uitkomen.
- Bouw het skelet gedeeltelijk op en breng per etage de inrichting (meubilair, verlichting en wandbekleding) aan.
- Breng met de penceel de speklagen aan. Dit kan als de gevels nog in de frames zitten. Maar wie beslist geen telfoutjes maken wil kan dit ook doen wanneer de gevels al op het skelet geplakt zijn.
- Zilvertape in de hoekjes aanbrengen dan de dakbedekking opbouwen en later afwerken met regenpijpen.
- En tot slot het hele gebouw nog weatheren, waar gewenst.
Notitie van Markenburg:
Markenburg kan in overleg met u platen met onderdelen in andere kleuren aanleveren,
vaak zelfs zonder meerkosten.
Iets dat bijvoorbeeld donkergrijs is geel spuiten is geen aanrader, omdat dan een dikke dekkende laag geel nodig is. Een dikke laag verf kan de ingegraveerde details teniet doen en in het ergste geval het materiaal doen kromtrekken.
Maar iets dat helder geel is okergeel spuiten, of andersom, zal al veel sneller succesvol verlopen.
Het Markenburg advies is dan ook: Inventariseer wat u in welke kleuren wenst te hebben. En als dat afwijkt van de reguliere kleurstellingen, overleg dan gerust even met ons wat de aanvullende mogelijkheden zijn.
en andere dakbedekking