Nieuws november 2021

Nieuws  — vr. 5 nov. 2021

Vaak zoeken en soms vinden.
We besteden bij Markenburg best veel tijd aan het actief zoeken naar pareltjes die we kunnen "verschalen" voor in ons assortiment. Maar soms is het gewoon een beetje geluk, zoals bij de gebouwen van thema Bokvelden. Door een omleiding kwamen we in voor ons nieuwe delen van de Brabantse plaats Best, even ten noorden van Eindhoven. Zo kwamen we langs een terrein dat ooit een klompenfabriek was, maar inmiddels werd omgevormd naar een bebouwde omgeving geschikt voor de 21e eeuw. Kantoren en woningen verrezen er en hoewel het allemaal nog niet af was zagen we toch al positieve tekenen. Want zoals we zelf weten moeten we toch met uiteenlopende dingen rekening houden als we objecten uit de werkelijkheid succesvol willen namaken in het klein. Bij kantoren is dat onder meer het grondvlak waarop gelet moet worden. Kantoren zijn immers niet zelden joekels van gebouwen, maar een modelbouwer wil doorgaans liever dat het station de hoofdrol speelt en niet een willekeurig kantoorgebouw. Voor het Markenburg assortiment zochten we dus naar kantoorgebouwen met een onmiskenbaar kantoor karakter, maar tevens met een bescheiden grondvlak. Terwijl we de omleiding volgde zagen we al heel snel dat deze kantoren in aanbouw best goede kandidaten konden worden. Dat maakte dat we later terug zijn gegaan naar wat eerder nog die bouwplaats was. De kantoren waren voor ons erg goed uitgevallen, maar een bijkomend geluk leek te worden dat er inmiddels ook woningen in een soortgelijke stijl gebouwd werden pal naast de kantoren waarvoor we terug kwamen. Dan nog maar een poosje geduld hebben tot ook de woningen vrijwel allemaal gereed waren. En inderdaad ook die bleken een aardig potentieel te hebben om in het klein na te maken.

Vind hier de themapagina: Bokvelden

Een passende naam voor het nieuwe thema.
Dan aan de slag. Tekeningen opvragen, vele foto's maken en zorgen dat we alle andere informatie binnen krijgen. En ondertussen broeden op de vraag of deze objecten in een bestaand thema passen of misschien toch beter een eigen thema kunnen krijgen. Dat laatste is het geworden dat uiteraard tot gevolg heeft dat het nieuwe thema een naam moet krijgen. Een modern klinkende straatnaam hadden we nodig die past bij de bebouwing van het thema. Nou zou je verwachten dat de werkelijke straatnaam per definitie uitkomst bied, maar dat liep spaak in dit geval. Oorspronkelijk stond er immers een klompenfabriek op deze locatie en hoewel de schoorsteen daarvan als een monument op het terrein is blijven staan refereert daarnaast alleen nog de nieuwe straatnaam aan de geschiedenis. Maar in een naastgelegen woonwijk die niet veel ouder is dan de panden die we inmiddels aan het uitwerken waren, vonden we wel een interessante straatnaam. Dan wordt het zoeken of die naam en soortgelijke namen ook in andere plaatsen voorkomen en of er in die andere plaatsen ook soortgelijke bebouwing aanwezig is. Zodat wat de themanaam moet worden voor vele een logische referentie oplevert.

Vele variaties in seriematige bouw.
Ook het inhoudelijk uitwerken van de tekeningen was nog niet zo eenvoudig dan het op het eerste oog zou lijken. Sinds omstreeks 1960 zijn we allemaal bekend met seriematige woningbouw. Toen veelal de doorzonwoningen, die letterlijk gekopieerd werden in rijen en dan weer met vele rijen tegelijk een wijk zouden vormen. Als er al gespiegelde woningen tussen zaten was dat al heel wat op het gebied van de variatie. Tegenwoordig neemt de consument daar geen genoegen meer mee. Die wijken met exact de zelfde woningen in honderdtallen worden nog wel eens als saai en onpersoonlijk ervaren. Sommige mensen krijgen zelfs moeilijkheden met de oriƫntatie in dergelijke wijken. Maar sinds de jaren '90 is er stapje bij beetje een steeds krachtiger hulpmiddel aan het ontstaan om seriematig minder saai te maken. Inderdaad de computer met daarop ook immer krachtiger wordende software. Die maakt het mogelijk om met relatief weinig inspanningen steeds complexer wordende variatie toe te passen. En dat zien we ook terug in de hedendaagse ontwerpen der bouwkunst. Want als we even kijken naar de rij van 9 woningen die model heeft gestaan voor de woningen in het thema Bokvelden zien we dat er niet 1 exact gelijk is aan de andere. Wie even vlot kijkt ziet blokken van twee verdiepingen in een lichte kleur en blokken van 1 verdieping in een donkere kleur. Maar wie langer kijkt ziet dat die blokken niet op 1 lijn staan. De rooilijn verspringt per licht gekleurd blok en dan staan de donker gekleurde blokken ook nog eens niet overal even ver naar achter. En dan te bedenken dat die donker gekleurde blokken ook nog eens niet allemaal even lang zijn. Wie dan nog beter kijkt ziet dat de voordeuren wel allemaal het zelfde zijn, maar dat die zelfde voordeuren niet allemaal even ver van de voorgevel in de zijgevels zitten. Geen van alle zijn dat foutjes of onvolkomenheden, maar wel strak geplande variaties op het thema. Zo ontstaat er eenheid op het eerste gezicht en personalisatie voor hen die daar de meeste waarde aan hechten, namelijk de bewoners. Hoe dan ook pakken wij graag de taak op om deze ontwerpen zo goed als mogelijk in het klein te reproduceren en waar onze klanten mogen bepalen of we daar ook werkelijk in slagen.

Verder.
We zijn inmiddels alweer druk doende met projecten die we hopelijk binnenkort aan u mogen voorstellen, maar desalniettemin vernemen we natuurlijk graag wat u van deze nieuwe aanwinst in ons assortiment vindt.
Laat het gerust weten op de fora of onze Facebookpagina


Zoeken op een specifieke schaal kan eenvoudig met de filteropties op de hoofdpagina van de Markenburg webwinkel. Scroll naar beneden en vul links onder de gewenste schaal in. Druk dan op "filter toepassen".

Bokbelden kantoor 20-22
Bokbelden kantoor 20-22

Bokbelden kantoren 12-16 en 20-22
Bokbelden kantoren 12-16 en 20-22

Bokvelden 27-29 en 31
Bokvelden 27-29 en 31