Achtergrondinformatie:
CTA is een afkorting voor Centrale Trein Aanwijzer. Elektronisch / mechanisch functionerende aanwijzers op de perrons, die aangeven hoe laat en waarheen de eerstvolgende trein vertrekt vanaf het betreffende perron. De CTA bakken werden in de jaren '70 geïntroduceerd, veelal nog in testuitvoeringen en op diverse stations weer net even verschillend van elkaar. In de jaren '80 kwam het meest gebruikte model in de roulatie. Standarisatie werd hiermee ook een feit. De blauwe vlakken met spoornummer hingen altijd het dichtst bij het betreffende spoor. De witte vlakken met tekstaanduidingen hingen daarmee altijd meer naar hartlijn van het perron. Deze CTA bakken, met klaprollen systeem, zijn omstreeks 2010 vervangen voor TFT beeldschermen.
Uitvoeringen op een rijtje:
Vanaf 1961 tekstrol CTA, vanaf 1983 klaprol/paletten CTA, vanaf 2010 TFT scherm CTA. Vanaf midden jaren ’90 is overgestapt van blauw-gele spooraanduiding naar blauw-witte spooraanduiding. Alle wijzigingen zijn gefaseerd door het land uitgevoerd. Dus wijzigingsdata verschillen per station en soms zelfs per perron. Zo werd bijvoorbeeld het laatste klaprolmodel CTA in 2012 vervangen. En duurde de overgang van tekstrol naar klaprol/paletten CTA’s, meer dan 5 jaar.
Tip voor de detaillisten onder ons: Koop twee sets T staander CTA's, met verschillende teksten en wissel de stickers onderling uit om te zorgen dat de CTA's op beide sporen een ander spoornummer en eindbestemming aangeven.