Achtergrondinformatie:
Betonnen kabelgoten komen voor waar datakabels, elektriciteitskabels en gasleidingen binnen het profiel van het schouwpad en of het ballastbed komen. Dat kan overal zijn, maar vooral op emplacementen, viaducten en bij geluidswanden komen kabelgoten vaak voor. Met name van en naar lichtseinen en spoorbeveiligingselementen zijn de kabelgoten veelvuldig te vinden. Nabij wisselmotoren zien we ook de kabelgoten met gasleidingen veelvuldig terugkomen. De functies van de kabelgoot zijn het structureren van de bekabeling op een manier dat men er ook nog eenvoudig bij kan als er kabels vervangen of bijgeplaatst moeten worden, maar ook kan men makkelijker over de deksels van kabelgoten heen lopen zonder te struikelen dan dat men zou kunnen over los liggende kabels. Kabelgoten zijn in uiteenlopende breedtes en dieptes te krijgen, zelfs mede afhankelijk van de diverse leveranciers. De breedtes tussen 15 en 40 cm zien we in Nederland het meest langs het spoor voorkomen. Bredere kabelgoten komen bijvoorbeeld voor in zogeheten schakeltuinen van hoogspanningsstations. Ook in omliggende landen als Duitsland en België worden de kabelgoten veelvuldig toegepast in soortgelijke situaties.
Bouwkundige details:
De smalste kabelgoten kennen geen speciale hoek of T verbindingsstukken omdat ze voornamelijk voor dunne, makkelijk buigbare kabels gebruikt worden. Smalle kabelgoten worden dan desgewenst haaks tegen elkaar gelegd en dan wordt waar nodig een stukje zijwand weggeslepen. De bredere kabelgoten kennen wel hoek en T verbindingssegmenten. Het is niet ongebruikelijk om meerdere kabelgoten naast elkaar te zien liggen op plekken waar veel bekabeling van punt A naar punt B geleid wordt. De keus voor meerdere smalle kabelgoten over 1 brede wordt gemaakt om de bekabeling beter te kunnen structureren en vaak ook omdat de situatie zich uitbreid naarmate de jaren verstrijken. Een nieuwe kabelgoot naast een bestaande leggen is makkelijker dan een bestaande vervangen voor een bredere.
Het is aan te raden om bij het verwerken van de kabelgootonderdelen eerst alleen de skeletlagen te plaatsen met onverdunde houtlijm. Dit enkele uren laten drogen. Dan alle natte werkzaamheden er omheen te verrichten, zoals ballasten of het plaatsen van groen. Dan als laatste, wanneer alles heeft kunnen drogen, de toplaag van de kabelgoot aan te brengen met een bescheiden hoeveelheid onverdunde houtlijm.