Achtergrondinformatie:
Iedere gasfabriek voor zogeheten "stadsgas" (de voorloper van aardgas), was voorzien van minstens één gashouder. Een opslagtank voor stadsgas. De gasfabriek van Eindhoven had er in de hoogtijdagen 5. Hierbij is wel op te merken dat de constructie van gashouders door de jaren heen veranderde.
De eerste gashouders bestonden uit een buitencilinder die op de grond stond en een binnencilinder met dak, die omhoog en omlaag kon bewegen binnen de buitencilinder. Het gewicht van de binnencilinder zorgde automatisch voor de druk op de leidingen. (De stand van deze Markenburg gashouder duidt er op dat deze bijna helemaal vol is.)
Bouwkundige details:
Deze Gashouder is opgebouwd uit een basis van steens muren met segmentbogen. De basis cilinder en de gashouder bestaan beide uit geklonken stalen platen. Deze werden vaak met teer gasdicht gemaakt. Een waterslot voorkwam het weglekken van gas tussen de basis cilinder en de gashouder.
De vakwerk kolommen met inspectiebalkons en windverbanden bestaan eveneens uit geklonken staal. Het vakwerk stalen buitenframe moest er voor zorgen dat de gashouder alleen omhoog en omlaag kon bewegen naar gelang de hoeveelheid gas die er in gepompt werd/ dan wel verbruikt werd.