Achtergrondinformatie:
Aan een drukke doorgaande straat in een middelgrote plaats, staat het poortgebouw (bouwjaar 1925) met een fraaie voorgevel de stand op te houden. De oorspronkelijke portiersloge en kantoorruimte zijn inmiddels verbouwd tot woonruimte.
Het pand heeft maar liefst drie huisnummers. Achter één van die huisnummers heeft zich altijd al een bescheiden woonruimte bevonden. Eenmaal door de poort van het gebouw bevond men zich op een binnenplaats die zich het best laat omschrijven als een klein fabrieksterrein, waar een scala aan bedrijvigheid te vinden was.
De fabriek, uit begin 1900, gaf onderdak aan deze bedrijvigheid. Het heeft al tal van bedrijven gehuisvest en heeft tevens een organische groei meegemaakt. Zo werd er in 1913 een bouwvergunning aangevraagd voor het plaatsen van een extra deur met kozijn. In 1920 vroeg men een vergunning aan voor het aanbouwen van een garage en in 1922 werd er een vergunning aangevraagd voor het vestigen van een melkinrichting.
De basisvorm van het gebouw bleef gedurende de vele decennia wel gelijk.
Bouwkundige details:
De voorgevel is uitgevoerd in steensverband met enkele details als siermetselwerk. De zijgevels bestaan geheel uit steensverband metselwerk. Voor de blinde zijgevel is een typisch Belgische leisteen bekleding in ruitdekking optioneel.
De achterzijde van het gebouw is geheel lichtgrijs gestuukt. Dit stuken gebeurde indertijd veelal om twee redenen. Namelijk als het metselwerk van slechte kwaliteit was, of als de gevel met vochtproblemen te kampen had. Wit gestuukte wanden in de tunnel maakten de ruimte wat minder benauwend. Met een stevige poort in deze tunnel kon het binnenterrein eenvoudig worden afgesloten.
De schoorstenen op het platte dak zijn in werkelijkheid door de komst van CV niet allemaal meer aanwezig.
Bij de fabriek geldt dat enkele ramen in de muren, maar vooral het glas in de zaagtanddaken zorgden voor daglicht.
Het gebouw bestaat uit één bouwlaag en de muren aan de zichtkant waren voorzien van siermetselwerk. De lange achterzijde was van eenvoudiger opzet, maar is wel voorzien van steunberen. Deze steunberen maken immers deel uit van de constructie, een constructie die we verder als repeterend kunnen omschrijven.
In de loop der tijd zijn sommige ramen dicht gemetseld of dichtgetimmerd. Door de manier waarop dat is gedaan blijft zichtbaar waar deze ramen in het verleden gezeten hebben.
Kleuropties poortgebouw: