Achtergrondinformatie:
Dit pand uit 1928 is gebouwd naar de principes van wat we tegenwoordig als jaren '30 woningen bestempelen. Verder is de woning met een totale gebruiksruimte oppervlakte van c.a. 62m² van bescheiden formaat. Daarbij worden alle meters gerekend in kamers waarbij de minimale hoogtemaat 1,5 meter bedraagt. Belangrijk detail bij schuine daken in bijvoorbeeld de slaapkamers. Markenburg heeft er voor gekozen om het pand uit te voeren zoals het zich in 1988 bevond.
Eén van de lange gevels staat op de erfgrens wat ook meteen de reden is waarom er geen ramen in zitten.
Bouwkundige details:
In de decennia van 1920 en 1930 waren er relatief veel mensen die een kwalitatief goed huis konden (laten) bouwen. Veel van deze woningen zijn gebouwd naar wat we tegenwoordig de jaren '30 stijl zijn gaan noemen. Steile dakvlakken, vaak omstreeks 60 graden, die veelal starten op een hoogte rond de 4 tot 6 meter, wat doorgaans halverwege de eerste verdieping betekent. Oranjerode, vaak Hollandse pannen, omtimmerde dakgoten, soms voorzien van houten ondersteunende klossen in combinatie met ruime dakoverstekken. Roodbruin metselwerk in verbanden zoals Kruis-, Vlaams- of Steensverband. Een hoge benedenverdieping van omstreeks 2,6 meter. Boven iets minder hoog, vaak rond 2,3 meter. En een zorgvuldig vormgegeven lijnenspel waarbij de horizontale lijnen veelal een hoofdrol spelen.
Deze woning, met kruisverband metselwerk, voldoet aan al deze typische "jaren 30" kenmerken. Daarbij heeft het tot eind jaren '80 ook twee bijpassende schoorstenen gehad, die bij een latere verbouwing zijn weggehaald.
Het nog immer aanwezige siertimmerwerk in de punt van de voorgevel geeft de woning nog wat extra cachet.