Achtergrondinformatie:
Dit type eengezinswoning komt veelvuldig voor in onder meer de provincie Noord-Brabant. Ze werden gebouwd rond 1958 in dorpen en (middel)grote steden. Aanvankelijk was het sociale woningbouw, later hebben verhuurders tal van deze woningen verkocht, vaak aan de zittende bewoners. Daardoor staan er nu huur- en koopwoningen in dezelfde straat, soms ook in hetzelfde blok.
Deze woningen zijn gebouwd met het oog op hoogstaande kwaliteit van wonen met in die tijd een noviteit als een inpandige doucheruimte. Anderzijds heeft de algehele schaarste van die tijd ook zijn sporen achter gelaten, in b.v. de kwaliteit van het metselwerk.
Bouwkundige details:
De woningen zijn opgebouwd uit wildverband metselmuren. Dit type metselverband wordt veel toegepast bij alle vormen Nederlandse bebouwing vanaf 1940. Het beneden raamkozijn van de voorgevel is uitgevoerd met een segmentboog en siermetselwerk. Langs de voordeur is een betonnen omlijsting aangebracht.
De woningen zijn voorzien van keramische dakpannen, type Nieuwe Hollander. De vrijstaande schuurtjes zijn uitgevoerd in halfsteens metselwerk in combinatie met een bitumen dakbedekking.
Het Markenburg model heeft zes afzonderlijke lichtcompartimenten. Het voordeelpakket bevat niet alleen de twee onder één kap woningen, maar ook de bijbehorende tuinmuren.