Rolbrug met ribconstructie

Personaliseren






Hoogtepunten

  • Afmetingen zijn weergegeven onderaan deze pagina
  • Op verlichting voorbereid.
  • Wanden zijn niet licht doorlatend
  • Model is vervaardigd uit duurzaam hergebruikt karton met hoge dichtheid
  • Realistische kleurstellingen
  • Materiaal is door en door gekleurd met hoge weerstand tegen kleurvervaging
  • Vanaf fabriek licht "vervuild"
  • Onderdelen passen tot op 0.1mm nauwkeurig

Bestellen

Meer informatie

Achtergrondinformatie:
Rolbruggen kennen we al meer dan 100 jaar in vrijwel alle West Europese landen. Nederland heeft er in de beste tijden, tussen 1900 en 1940, meer dan 20 gelijktijdig actieve exemplaren gekend. Op het werkplaatsterrein van Werkspoor in Zuilen (Utrecht) lagen er omstreeks 1915 al 9 exemplaren. Maar ook in de periode 2010 - 2020 zijn er nog zeker 4 nieuwe exemplaren gebouwd binnen de Nederlandse landsgrenzen. Toevalligerwijs allemaal in de regio Rotterdam. In de decennia na 2000 zien we in Nederland tussen de 6 en 10 rolbruggen in actieve dienst door het land. Ze bevindingen zich in werkplaatsomgevingen voor onderhoud aan voornamelijk loc's, vroeger ook wagens en rijtuigen, maar hedendaags ook trams en metro's. Ook zijn rolbruggen te vinden in industriële omgevingen. Vroeger op tal van grote bedrijfscomplexen met een spooraansluiting. Tegenwoordig op bijvoorbeeld containerterminals, om loc's eenvoudig om te laten lopen op een verder doodlopend emplacement.

Bouwkundige details:
Ingaande op Nederlandse rolbruggen, waren/zijn de meeste gesitueerd in redelijk ondiepe rolbrugputten. Vooral voor de zwaardere locomotieven is het van belang dat er een robuuste draagconstructie aanwezig is onder en direct naast het spoor van de rolbrug. Met de wens om het rolbrugspoor even hoog te hebben als de aansluitende sporen, is de noodzaak voor een rolbrugput al snel geboren. Lange exemplaren van de rolbrug kennen ondersteuning op meerdere plaatsen of zijn opgebouwd met kokerprofielen naast het rolbrugspoor, om het dragen van de zware lasten over de lange overspanningen mogelijk te maken. Korte rolbruggen en ook rolbruggen die op meerdere plekken ondersteuning kennen, worden vaker opgebouwd uit een ribben constructie van veelal van I profielen. Bij iedere situatie in Nederland is een passende rolbrug, veelal op maat gemaakt. Bij Markenburg maken we constructief valide exemplaren in verschillende lengtes, met de daarbij passende constructievormen. De maatwerk aanpak proberen we in onze modellen eveneens zo goed mogelijk terug te laten komen.

Ashouders, assen/wielen en details zoals bedieningscabines op de foto's van de rolbruggen zijn wel inbegrepen. (Ieders 4x)
Voertuigen, mensfiguren, bedrading en rails op de foto's van de rolbruggen zijn niet inbegrepen. (Lees gerust de handleiding voor nadere details en toelichting)

Specificaties

Afmetingen op schaal 1:160 (N)
c.a. 36B x 100L x 23H mm.
c.a. 36B x 150L x 23H mm.
Afmetingen op schaal 1:87 (H0)
c.a. 66B x 100L x 42H mm.
c.a. 66B x 150L x 42H mm.
Afmetingen op schaal 1:220 (Z)
c.a. 26B x 100L x 17H mm.
c.a. 26B x 150L x 17H mm.
Aantal (bouwpakketten) per verpakking
1
Artikelnummer
03RBG05

Bijlagen

Handleiding met tips, bouwbeschrijving en foto's